Svensk mat, eller?
Nu är det snart nationaldag och vi tittar närmare på den svenska matkulturen. Vad är det egentligen som utmärker de svenska mattraditionerna från resten av världen och hur översätts influenser från andra länder när de kommer till oss.
Många har nog koll på att kåldolmar importerades av Karl XII:s karoliner efter krigstunén i Turkiet och att köttbullar serveras i någon form i stort sett i alla kulturer och att det snarare är lingonsylten och brunsåsen som är det svenska i "Swedish meatballs".
Vad är egentligen typiskt svenskt?
Att tro att ett lands matkultur är något statiskt som mer eller mindre sett likadant ut i alla tider är lite som att tro att vi har pratat svenska på samma sätt genom hela vår historia. En matkultur, precis som all annan kultur, utvecklas ständigt och nya livsmedel och maträtter läggs till och andra dras ifrån. Därför är det alltid intressant att blicka tillbaka i historien för att se hur våra svenska matvanor har utformats. Då upptäcker man snart att få saker är typiskt svenska. Många maträtter, råvaror och livsmedel har inspirerats, influerats eller importerats från andra delar av världen och speglar också den tid de tillkommit i.
Falukorven en tysk uppfinning
De flesta tänker nog på falukorven som en typisk svensk vardagsrätt men få känner kanske till att det var tyska gruvmän som lärde ut tekniken att göra korv av de kött som blev över vid produktionen av läderremmar till gruvan. Tysk korv från Falu gruva med italiensk pasta och amerikansk ketchup som har sina rötter i den kinesiska såsen kicap, ja där har du en av Sveriges vanligaste vardagsrätter.
Tore Wertman husmanskostens fader
För många är nog husmanskost något som vi tänker att svenskar ätit i alla tider men faktum är att en hel del av de husmansklassiker som vi tänker på idag är uppkomna i efterkrigstiden. I alla fall så som vi känner dem idag. Det kan vi tacka Tore Wretman för. Han var en av Sveriges mest välkända kockar från 40-talet och fram till sin död 2003. Tore ägde flera framstående restauranger i centrala Stockholm bland annat Rich och Operakällaren. Han skrev också en mängd kokböcker och medverkade i radio och TV. Han blandade in en hel del franska influenser i sitt kök men lyfte också fram den svenska matkulturen och våra råvaror.
Svensk sushi från Kalifornien
I modern tid kommer många av våra nya maträtter främst från USA och då är det inte bara klassiskt amerikanska rätter som vi plockar upp här i Sverige. Nej om något blir trendigt i USA är det bara en tidsfråga innan det blir hett hos oss också. Sushi, tacos och kimchi är exempel på internationella rätter som tagit ovägen via USA till oss.
Nysvenska rätter
Det är inte alltid maträtter kommer via USA förstås. Matinfluenser från mellanöstern har kommit hit med dem som invandrat från regionen. De har fört med sig favoriter som hummus, falafel, tabbouleh och baba ganoush. Dessa rätter har blivit en del av den svenska matkulturen mycket tack vare populära restauranger med mellanösterntema som finns i hela Sverige idag. Ibland tar vi med maträtter hem från våra semesterresor också, som grekiskt, thailändskt eller italienskt som är några matkulturer som vi låtit oss inspireras av.
Hur ser framtidens svenska mat ut?
Så vad kommer vi få se i framtiden i de svenska köken? Jag en sak är då säkert det kommer inte att se ut som idag. Att matkulturen utvecklas betyder ju att vi alla utvecklas och får en ökad förståelse för varandra. Gissningsvis kommer vi under de närmaste åren kunna hämta mycket inspiration från andra länders matkulturer när det gäller att tillreda växtbaserade råvaror, ett område där vi fortfarande har mycket att lära.
Läs också:
Svensk mar med nya smaker