Svensk mat med nya smaker

Fusion är ett begrepp inom matvärlden där olika matkulturer blandas ihop till något nytt. Ett klassiskt svenskt livsmedel måste inte serveras på ett klassiskt sätt. Bjud in de internationella smakerna i ditt kök och låt dem dansa med dina svenska råvaror och ingredienser. Resultatet blir något nytt och spännande.

  1. Visste du att man kan göra en alldeles utmärkt hummus på vanliga gula ärtor. Den smakrika gula ärtan odlas i Sverige och är relativt billig jämfört med andra baljväxter. Du kan även svänga ihop en kryddig Indisk dahl, en smakrik grekisk fáva dipp eller göra falafel på gula ärtor. Eller varför inte låta de gula ärtorna gå ner i en vegetarisk bolognese med smaksättning från Italien. Även i en vegobiff eller burgare kommer den svenska gula ärtan väl till pass. 
  2. Filmjölk och gräddfil är något som är ganska unikt för Sverige men det betyder ju inte att de måste användas bara i klassiska sammanhang. Prova att servera gräddfilen med lite nyslungad honung och färsk söt frukt till en dessert på grekiskt vis. Testa också att byta ut yoghurt mot filmjölk i tikka masalan eller ha filmjölk i smoothien, det ger den en syrlig och fräsch karaktär. Prova också att blanda in lite gräddfil när du gör glass (värm den inte bara då flockar den sig). 
  3. Knäckebröd kan användas till mycket mer än bara leverpastejmackor. Knäckepizza är ett smidigt och enkelt sätt att gifta samman det italienska och det svenska. Bred en tomatsås på knäcket, lägg på valfri topping, strö över ost och grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Du kan också byta ut majschipsen mot tunt knäcke nästa gång det bjuds på tacos eller gör en granola i amerikansk stil där du bryter ner små bitar av ett vanligt rågknäcke. Ett ljust knäcke som krossats i grövre bitar blir till enkla krutonger i en caesarsallad eller i soppan. 
  4. En svensk ostkaka är alltid en klassiker när det kommer till desserter men man behöver så klart inte bara servera den med hallon eller hjortronsylt och grädde. Gör du ostkakan från grunden kan du prova att baka den tillsammans med urkärnade körsbär som en fransk clafoutis. Prova att riva ned lite citronskal eller blanda i limoncello för att föra tankarna till Italien. En härligt vintrig variant med influenser från Kina får du om du serverar apelsiner kokta i en sockerlag med stjärnanis till din ostkaka. Filéea apelsinerna, koka upp en sockerlag med stjärnanis och ta från plattan. Lägg i apelsinerna och låt dem stå och dra i minst 30 minuter.  
Läs också:
Svensk mat, eller?