Måla akvarell - tips för nybörjare

Är du sugen på att börja med akvarellmålning? Vi har sammanställt några bra tips för dig som vill komma igång.

Våga prova på

Till skillnad från andra typer av måleri är akvarell enkelt att komma igång med. Låt dig inte skrämmas av experter som delar sina råd om mer professionell målning. Njut av upptäckarglädjen istället.

Just nu får du som börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev ett ex av vår e-bok Börja Måla Akvarell. Där hittar du mer tips för dig som nybörjare.

I vår shop hittar du produkter som passar ditt startkit.

Bra papper för nybörjare

För dem som är mer avancerade finns papper som behöver spännas upp, blötas och sedan torka igen för att pappret inte ska bukta sig. Konstnärer använder ofta syrafritt papper som håller för att arkiveras. Allt det är överkurs i början. Idag finns smidiga akvarellblock där sidorna är limmade för att pappret inte ska bukta sig. Dessa duger bra för dig som är nybörjare. Se till att du väljer ett papper anpassat för akvarell bara. Pappret behöver kunna tåla en hel del vatten utan att gå sönder. Har du lösa akvarellpapper kan du tejpa upp dem med washi tape.

pexels-ravi-kant-2303796jpg

Penslar för nybörjare

Akvarellpenslar har mjuk borst och det går att köpa riktigt dyra penslar. Även det är onödigt när du är nybörjare. Bäst användning kommer du förmodligen ha av en medelstor rund pensel med spetsig topp. Med den kan du både måla detaljer och täcka relativt stora ytor. Du kan också köpa ett kitt penslar i olika storlekar och se vilka du helst använder. Sedan kan du köpa penslar av bättre kvalitet allteftersom du utvecklas i ditt måleri.

pexels-pavel-danilyuk-6925077jpg

Bra akvarellfärger för nybörjare

När det kommer till färger kan det däremot vara smart att satsa på färger av högre kvalitet. Det finns främst två anledningar till det. Dels innehåller färger av bättre kvalitet både mer och bättre pigment. Därför blir färgerna lättare att arbeta med och du utvecklas snabbare. Dels håller akvarellfärger mycket länge. En halvkopp färg kan räcka i flera år beroende på hur mycket du målar. Därför vill du kunna växa tillsammans med dina färger. Har du liten budget kan du istället satsa på en mindre palett med ett fåtal färger. Med hjälp av primärfärgerna rött, blått och gult kan du blanda i stort sett alla nyanser. Har du dessutom ett par jordfärger som ockra och umbra så kommer du långt. Svart kan vara kul att ha men ofta räcker det med en mörkbrun jordfärg för att mörka ner toner i nyanserna. Det blir mer naturligt.

Experimentera för att hitta din stil

I början kan det vara svårt att veta vad man tycker om att måla. Det är inte alltid så att man tycker om att måla i samma stil som man tycker om att måla. Släpp föreställningarna om vad som är snyggt och vad som är bra måleri och gör det du tycker är kul. Ett sätt att testa olika stilar är att måla i en skissbok. I en skissbok är det bara du som ser resultatet. Du kan testa olika färgkombinationer, testa penseltekniker, kluddra, rita, skissa eller på annat sätt fånga det du vill på papper. Skissböcker finns i alla former och storlekar. Välj gärna en mindre variant till att börja med så får den rum i handväskan. Det är ett smidigt sätt att komma igång.

Redo att komma igång

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ladda ner e-boken Börja måla akvarell -redan idag.

Brja mla akvarellpng