Vietnamesiska vårrullar

P1090670jpg
Förbered gärna tillbehören och låt matgästerna själva sätta ihop sina vårrullar
4 portioner
2 kycklingfiléer
1 msk salt
1 liter vatten
100 g glasnudlar
1 frp. rispapper
1 knippe rädisor
2-3 vårlökar
½-1 gurka
2 morötter
1-2 rödbetor
100 g sockerärtor
65 g sallad t.ex. ekblad eller gem
3-4 dl kokande vatten

Koka upp 1 liter vatten med salt och lägg i kycklingfiléerna. Koka tills kycklingen är genomkokt i ca 10 minuter. Plocka upp filéerna på en skärbräda. Lägg ner glasnudlarna och koka dem i ett par minuter tills de är mjuka. Sila av glasnudlarna och lägg dem i en skål. Strimla kycklingen i centimetertjocka strimlor. Skölj, skala och ansa grönsakerna. Skiva rädisorna och vårlöken i tunna slantar. Strimla gurka, morot rödbeta och sockerärtor tändsticksstora stavar. Koka upp 3.4 dl nytt vatten. Förbered ett djupt fat som rymmer rispapperna, häll det kokande vattnet i fatet och doppa hastigt rispappret i vattnet och lägg det på en plan yta eller en tallrik. Lägg rädisor i en linje vid arkets nedre fjärdedel. Fyll på med sallad, risnudlar och övriga grönsaker. Vik över den nedre delen av rispappret över fyllningen och vik in kanterna. Rulla ihop till en tät rulle. Och skär den eventuellt på diagonalen Servera tillsammans med den asiatiska dipsåsen.    

Dippsås

P1090679jpg
Den här såsen är inte bara fantastisk till de vietnamesiska vårrullarna utan också väldigt god till thailändska fishcakes eller annan asiatisk mat där man kan önska sig en dippsås.

½ dl vatten
2 msk fisksås
½ msk flytande honung
½ röd chili
½ vårlök
3x3 cm ingefära
1 msk sesamfrön gärna oskalade

Blanda vatten, fisksås och honung och rör tills honungen lösts upp. Finstrimla chili och vårlök och tillsätt till såsen. Skala ingefära och hacka den fint och blanda även den i såsen. Rosta sesamfröna i en torr panna tills de börjar dofta nötigt och häll ner dem i såsen.