Vad ska jag äta på kalaset?

Hej

Jag är bjuden på flera kalas nu under försommaren. Jag har barnbarn som tar studenten och konfirmeras, sen är det födelsedagar och midsommar på det. Det är så klart trevligt men jag försöker hålla vikten och vet inte hur jag ska göra. Jag har svårt att inte äta alls när det bjuds.

Hälsningar anonym.Hej

Jag förstår ditt dilemma. Att bli bjuden på fest och fira högtider hör ju till livet samtidigt har alla firandena en tendens att klumpa ihop sig. Jag har träffat många personer som känner som du. Många vill heller inte skylta med att de försöker hålla vikten och tycker att det är svårt att veta hur de ska förhålla sig till festligheter.

Serveras det flera kakor och tårtor är mitt tips att du väljer ut din favorit och tar en portion av den och att du njuter av den portionen. På så sätt håller du kalorierna på en rimlig nivå utan att du behöver känna att du går miste om något.

Är det en matig buffé kan du använda dig av den klassiska tallriksmodellen (se bild.) Med den fyller du en stor del av tallriken med grönsakstillbehör och sallad som håller kalorierna nere. Du kan också leta efter rätter som inte är så krämiga. Majonnäs och olja kan göra att kalorierna sticker iväg och det kan vara svårare att hålla vikten.

Ett annat sätt är att ta rimliga portioner. Är maten god är det så klart lätt att äta mer. Håller du dig till en lagom portion blir du mätt och minskar risken att få i dig för mycket.

Ett superbra knep är också att se till att drycken är fri från kalorier. Sockrad läsk, saft och måltidsdryck ger kalorier och det gör även alkoholhaltiga drycker. Bubbelvatten, lightdryck, kaffe och te innehåller inga kalorier. För många är snaps och annan alkoholhaltig dryck tradition till midsommar, då kan man prova att begränsa mängden eller välja alkoholfritt. Tänk på att alkohol inte bara påverkar din vikt utan också din hälsa i allmänhet.

Det kan också vara bra att acceptera att festligheter i stort sett alltid innebär mer kalorier än dagens behov. Det är okej och betyder inte att kommer att gå upp i vikt. Se till att ha goda motions och kostvanor övriga dagar så har du bättre marginaler.


Ha det gott 
/Malin Randeniye, dietist