Upptäck hälsofördelarna med örtte

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Life.

Är du kaffedrickare eller föredrar du en kopp svart Earl Grey på morgonen i så fall har du kanske inte funderat så mycket över att byta över till ett örtte, men det finns många fördelar med att välja en dryck på just örter.

Kapa koffeinet

Kaffe och tedrycker som bryggs från teblad, såsom svart, grönt och vitt te, innehåller koffein. Örtteer däremot är naturligt fria från koffein. Koffeinet må vara uppiggande för stunden eftersom det blockerar ett ämne som signalerar till kroppen att den behöver vila. Även om känslan av trötthet försvinner för stunden så finns behovet av vila kvar. Många kan också märka att koffeinet har en fördröjd effekt som påverkar nattsömnen och gör det svårare att somna eller somna om när du vaknar på natten. Efter en periods användande av koffein ökar kroppen sin känslighet för ämnet som gör oss trötta, så att du behöver öka dosen koffein för att få ut samma effekt av ditt morgonkaffe. Detta blir lätt en ond cirkel, men om du minskar eller slutar med koffein så anpassar sig kroppen snart. Ett örtte kan vara ett bra alternativ både i sociala sammanhang där det bjuds på kaffe eller te, men kan också erbjuda en mysig stund både morgon och kväll.

Stoppa sötsuget

Eftersom örtteer inte innehåller några ämnen som stimulerar vårt belöningscentra är det ett bra alternativ att ta till när du vill ändra vanor som till exempel att sluta med socker. När sockersuget blir starkt kan du istället brygga en kopp örtte. Det kan låta som en ynklig ersättning för en godisbit men den varma drycken och dess lugnande dofter mildrar suget och ger dig tid att känna efter om du verkligen vill ge efter för sötsuget eller om du kanske rentav är hungrig. Låt örtteet vara som det är utan sötning eller mjölkdryck i.

Lugnar magen

Ibland kan en kopp varmt örtte lugna ner magen efter en stor måltid. Har du känslig mage kan du prova att dricka en mugg varmt örtte tillsammans med måltiden istället för ett glas med kall dryck. Vissa speciella örter sägs också ha lugnande effekt på magen såsom ingefära, pepparmynta och lakritsrot.

Hitta rätt örtte för just dig

Det finns en mängd olika örtteer på marknaden och alla har sin distinkta smak. I hälsokostbutiken Life finns ett större utbud av örtteer än i din vanliga matbutik. Du hittar deras utbud av örtteer i Lifes webbutik Många är blandningar av olika örter men det går också att hitta teer på en sorts ört som kamomillte eller pepparmynta. Rooiboste är en form av örtte som finns med många olika smaker. Det finns också många teer med lakritsrot som bas. Yogiteer med enbart kryddor i är också en form av örtte som många uppskattar. Tänk också på att du kan brygga te på dina egna kryddor hemma, slå lite hett vatten på en krossad kanelstång till exempel.