Spännande fakta om ägg
Vår matinspiratör Malin Randeniye hyllar äggets förmåga till förvandling - och dödar några myter.
Snart går vi in i påsktider och det betyder i min värld äggtider. Nu för tiden är det kanske inte helt självklart varför det ska ätas ägg den här perioden men alla som har höns vet att ägg är en säsongsvara, åtminstone för höns som får fara runt och sprätta lite som de vill.
Vi som köper våra ägg i butiken kan ju få tag på ett överflöd av ägg när som helst under året. Förr förvarade man ägg i vatten så att man kunde sälja dem året om. Tydligen blev de inte så goda att äta som de var men de dög gott att baka med.
Ägg är verkligen en fantastisk råvara även om den på 80- och 90-talet fick skulden för att orsaka höga kolesterolvärden. I dag har livsmedesveket gått ifrån den idén och menar att det är andra livsstilsfaktorer som hur mycket mättat fett och socker vi äter som påverkar blodfetterna.
Det jag tycker är så bra med ägg är dess förmåga att förvandla sig. De kan gå från frukostägg till maräng, från majonnäs till sockerkaka och vidare till omelett.
Anledningen till att ägget är så unikt som livsmedel är att det består av flytande proteiner. Det är de här proteinerna som kan binda ihop fett och vätska i en krämig hollandaisesås eller fånga in luften i en styv maräng. Men det är också proteinerna i äggen som ger oss mättnad när vi äter det där frukostägget eller när de serveras som små båtar i en klassisk nässelsoppa.
Det är kanske inte så konstigt att äggen letat sig in i påskfirandet, för varför inte passa på att fira att hönsen börjat värpa dessa universallivsmedel igen när man ändå är igång med firandet?