Ska jag ta D-vitamin mot vintertrötthet?

Jag känner mig trött och slut och har fått tipset att ta extra D-vitamin. Ska jag göra det?

Eva


Hej Eva

Tack för din fråga. Att äta D-vitamin är ett vanligt råd på nätet för vintertrötthet. Jag tycker att det är viktigt att du tar reda på vad som är grundorsaken till att du känner dig trött och hängig. Fråga dig själv hur din sömn ser ut och om du varit extra stressad en period. Kanske kan du hitta orsaken där. Lågt Hb, alltså järnvärde som kan ge symtom på trötthet. Är du orolig att din trötthet är onormal ska du ta kontakt med läkaren på din vårdcentral, hon kan hjälpa dig att ta reda på om något inte står rätt till.


Varierad kost

Om du vill se till att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler är det viktigt att du äter varierad kost. Tänk kostcirkeln. Livsmedelsverket har en ny, mer modern variant som du kan kika mer på. Fet fisk, ägg, mejeriprodukter eller berikade växtbaserade mejerier samt svamp från skogen ger bra med D-vitamin.


Multivitamin - och mineraltablett

Vill du ändå äta tillskott så är det bästa att välja en multivitamin- och mineraltablett det bästa. Köp dem helst på apoteket och se till att de innehåller alla vitaminer och mineraler. I mataffären har jag sett att många tillskott bara innehåller ett fåtal näringsämnen.


Max 10 µg D-vitamin

Om din läkare inte har sagt något annat så finns det ingen anledning att äta enskilda vitaminer eller mineraler. En del av dem, till exempel D-vitamin kan bli giftiga för kroppen om vi får i oss för mycket. Vissa mineraler kan också hämma upptaget av andra mineraler om du tar för mycket. I en vanlig multivitamin- och mineraltablett är alla näringsämnen i en bra balans.Vill du ändå ta D-vitamin som tillskott är det viktigt att du inte tar mer än 10 µg (mickrogram) per dag vilket är dagsbehovet.


Vissa behöver extra

Har du mörk hy och/eller bär slöja kan du behöva ta tillskott av D-vitamin. Det är för att huden omvandlar solens strålar till D-vitamin men mörk eller täckt hud gör det inte lika effektivt. Det kan alltså finnas en vinst med att vara ute och få lite sol på näsan även under vintern. Dagsljuset hjälper också din dygnsrytm och kan göra att du sover bättre nu under den mörka tiden på året.


Om du äter växtbaserat

Du som äter växtbaserad kost behöver också vara extra noggrann med ditt intag av D-vitamin. Många ersättningsprodukter är berikade med D-vitamin men du kan också med fördel ta ett tillskott anpassat för veganer där du även får tillskott av B12 och andra viktiga näringsämnen som en växtbaserad kost riskerar att bli fattig på.

Lycka till och hoppas att du kommer att känna dig piggare snart igen.

/Malin Randeniye, dietist