Så skapar du en perenn köksträdgård

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset. 

Säg perenn och de flesta tänker på blommor som kommer igen år efter år. Men återkommande växter är inte bara för rabatten även i köksträdgården finns gott om perenna växter att välja mellan. Tillsammans med Wexthuset tipsar vi om växter som passar för den perenna trädgården. 

Blir du sugen på att köpa några av de växter vi tipsar om kan du klicka dig vidare till Wexthuset och beställa dem direkt hem till dig. Köper du något efter att ha klickat på en länk går en del av pengarna till oss på Palemona så att vi kan fortsätta att skapa bra artiklar till dig.

Träd och buskar på önskelistan

Buskar och träd är självklara växter i den perenna ätliga trädgården. Äpple, päron körsbär och plommon återfinns på de flesta villatomter. Många trädnötter går också att odla på våra breddgrader. Valnöt går att odla upp till zon 2 och hassel trivs utmärkt i zon 1-4. Hassel är för övrigt egentligen inte ett träd utan en buske som växer sig ca 3-4 meter hög. Svarta vinbär, röda vinbär och vita vinbär samt  krusbär, hallon och björnbär är annars klassiska buskage. Vill du satsa på amerikanska blåbär och havtorn behöver köpa fler buskar av samma sort eftersom de inte självpollinerar.

Testa en ny sort

Kanske är du nyfiken på mer ovanliga sorter som blåbärstry. Avlånga blåbärsblå bär som påminner om blåbär, hallon och svarta vinbär i smaken. Rosenkvitten med sina dekorativa blommor har fullt ätliga frukter. Dess pektinrika innehåll gör att rosenkvittenfrukterna passar utmärkt till marmeladkok, ensam eller i sällskap med andra bär och frukter. Aroniabusken är en klassisk häckväxt med fullt ätliga bär dock är de väldigt kärva i smaken. Det mörkt lila bäret är fullt av antioxidanter, den kan frysas in och utgöra ett trevligt tillägg i smoothies genom hela året.

I och under jorden

Många lökväxter kommer igen år efter år utan att behöva sås eller sättas. Gräslök, Kinesisk gräslök, ramslök, luftlök och piplök är några exempel. Har du en gång satt jordärtskocka på en plats så kommer den alltid att finnas där, så fundera en extra gång innan du petar ner de små knölarna i jorden. Vågar du väl satsa på jordärtskockan så kan du glädjande nog använda rotknölarna till många härliga recept. Varför inte byta ut en del av potatisen i potatisgratängen mot jordärtskocka. Pepparrot är också ett trevligt tillskott i den perenna köksträdgården, med sitt sting är den utmärkt som tillbehör till kött och charkuterier. För den som har tålamod är sparris en investering värd att satsa på. Det tar två år innan man får skörda de fina vårprimörerna.

Örtträdgården som kom tillbaka

Många örter övervintrar fint på våra breddgrader. Timjan, mynta och oregano för att nämna några. Även lavendel kan ju användas som krydda i skorpor eller söta såser och krämer för den som tycker om smaken. Libbsticka är en gammal Svensk kulturört som påminner om selleri i smaken och som ger rikliga skördar med en buske på upp mot två meter den går att mixa med salt och torka till ett härligt örtsalt. Dragon är ytterligare en ört som trivs och växer till från år till år. 

Sött och surt

Rabarber känns näst intill obligatoriskt i en svensk trädgård. Satsa gärna på en starkt rosa sort med låg halt oxalsyra. Gärna med lite egen sötma. Jordgubbar eller smultron är ett sött och välkommet tillskott i din perenna trädgård. 

Läs mer:

6 tips för dig som vill anlägga en perenn köksträdgård
5 smakrika och enkla recept med örter