Ohälsosam mat ger mig dåligt samvete. Vad ska jag göra?
Hej.
Jag gillar att läsa om hälsa och tycker det är intressant att veta mer om vad som är bra för kroppen. Men jag märker att jag ibland får dåligt samvete när jag ska äta något som jag tror är onyttigt. Har du något tips på hur jag kan slippa det dåliga samvetet?
Noomie
Hej Noomie
Tack för att du delar med dig av dina tankar och att du vågar fråga om råd. Det är inte ovanligt att ha dåligt samvete över sina hälsa och sina matvanor men det är inget man ska behöva ha.
Det är helheten som räknas
Jag har träffat många som precis som du känner dåligt samvete när de äter viss sorts mat. De flesta känner sig lugnare när jag berättar att vi under en livstid äter ungefär ett helt godståg fullt med mat. Om du fyller på ditt godståg med hälsosam, näringsrik mat gör det inte så mycket om du äter någon extra godsak då och då. Om hela tåget däremot är fullt av godsaker kommer din hälsa så klart påverkas. Det är därför vi dietister ofta pratar om kost, alltså hela ditt matintag.
Ofta och sällan, inte svart och vitt
Det kan också hjälpa att inte tänka på mat som bra eller dålig, nyttig och onyttig. Då kommer det dåliga samvetet ofta som ett brev på posten. Tänk istället att viss mat är bra att äta ofta medan annan mat passar bättre att äta mer sällan. Det hör till livet att ha lite guldkanter på tillvaron. Ibland behöver vi välja smidiga alternativ även om det inte är det mest hälsosamma valen. Det är okej. I media och på nätet ser man ofta ett mer svartvitt tänk när det handlar om vilken sorts mat man kan och inte kan äta för att vara hälsosam men så behöver man alltså inte tänka.
Du har marginaler
Vi människor har marginaler för att äta sällanmat då och då. Jag gissar att du har en relativt god hälsa eftersom du är intresserad av det ämnet. Då har du också större marginaler att äta sällanmat än någon som blivit sjuk av sin livsstil som kan behöva vara mer noggrann för att må bra.
Du ska inte äta perfekt
Försök också att komma ihåg att målet inte är att äta perfekt. Det är inte nödvändigt för att må bra. Tvärtom kan det öka stress och ångest kring mat och hälsa. Vi äter av många andra anledningar inte bara för att vara hälsosamma. Mat ska också vara en källa till mättnad, glädje, social samvaro och traditioner.
Ett symtom på något annat
Känner du att tankarna på hälsosam mat tar för stor plats eller begränsar dig? Då behöver du förmodligen en samtalskontakt som kan hjälpa dig att hantera tankarna och se vad som ligger bakom. Att kontrollera det vi äter kan ibland få oss att känna att vi har kontroll över något när annat i vårt liv kan kännas okontrollerbart. En samtalsterapeut kan hjälpa dig att reda ut det som ligger bakom det i så fall.
Lycka till.
/Malin Randeniye, dietist.