Odla mycket på liten yta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset. 

Har du bara en mindre yta att odla på men vill få större skördar. Genom att odla i olika nivåer, så kallad skogsodling, kan du få ut mer av din odlingsplätt. Här kommer tips på vad du kan odla på de olika nivåerna. Genom att kombinera allt från trädodling till rotfrukter på samma yta skapar du ett bra ekosystem. Välj perenna växter så blir odlingen mer skonsam för jorden också. 

Blir du sugen på att köpa några av de växter vi tipsar om kan du klicka dig vidare till Wexthuset och beställa dem direkt hem till dig. Köper du något efter att ha klickat på en länk går en del av pengarna till oss på Palemona så att vi kan fortsätta att skapa bra artiklar till dig. 

Höga träd

Har du ett riktigt soligt läge kan du överväga att plantera högre träd upp till 10 meter. Det kan till exempel vara päronträd, mullbärsträd, körsbärsträd eller valnötsträd om de går att odla i din klimatzon. Enligt forskarna Johanna Björklund, Karin Eksvärd och Christina Schaffer som forskat på skogsträdgårdar i Sverige kan det dock finnas anledning att hoppa över det här lagret om du odlar en skogsträdgård där det finns begränsat med soltimmar. Höga träd kan ge för mycket skugga för att andra växter ska trivas.  


Låga träd & och höga buskar

En av stommarna i en ätbar skog är de låga träden och de högre buskarna du finner på 4-9 meters höjd. Här kan du plantera fruktträd som äpple och plommon. Tänk bara på att träden behöver beskäras efter hand för att inte växa sig för höga. Bland buskarna kan du välja hassel som trivs bra i vårt klimat och ger goda nötter till matlagning och bakning. Sibirisk ärtbuske (Caragana arborescens) eller häckkaragan som den också heter är en vanlig buske i svenska trädgårdar. Både blommor och frön är ätliga. De gröna baljorna kan tillagas på samma sätt som haricot verts. De torkade bönorna kan ätas som andra baljväxter.  

Buskar

Alla typer av bärbuskar är välkomna i skogsträdgården. Välj traditionella sorter som hallon, vinbär och krusbär eller plocka in lite mer spännande varianter som havtorn, aronia bär eller rosenkvitten med sina vackra röda blommor och frukt perfekt för marmeladkoket. Vill du locka till dig mer pollinerande insekter kan du plantera rosenbuskar. Både blomblad och nypon är ätliga hos alla roser. Tänk bara på att vresrosen är en invasiv art.

Perenna örter och vintergröna växter

En av fördelarna med en skogsträdgård är att den är helt baserad på perenna växter. Det gäller inte bara lagren av träd och buskar utan även den lägre vegetationen. Här kan örter som mynta, oreganokörvel och gräslök trivas men också olika sorters malvor. Alla malvor är ätliga så ta en sort som du tycker är vacker. Rabarber går givetvis bra att plantera i din skogsträdgård eller varför inte bli självförsörjande på ramslök.

Marktäckare och rankor

I mellanrummen mellan de andra växterna kan du plantera marktäckare som backtimjan eller rankor av jordgubbar och smultron.

Klängväxter

Ett fiffigt sätt att utnyttja ytorna i din skogsträdgård är att låta klängväxter klättra längs dina träd. Björnbär och vindruvor trivs i skogsträdgården men kan behöva stadgas upp om dina träd inte har etablerat sig än. Björnbär har en tendens att ta över i skogsträdgården så vill du ha björnbär får du vara berädd på att beskära dem då och då. Rankspenat är en klängväxt som självsår sig och som bjuder på blad som kan användas på samma sätt som spenat.  

Rotfrukter

Glöm inte bort ätbara rötter i din skogsträdgård. Jordärtskocka kan gärna odlas i utkanten av din skogsträdgård. De höga vackra blomstänglarna blir ett fint skydd mot väder och vind. Var bara noga med var du planterar jordärtskockor har du väl satt jordärtskocka på ett ställe kommer du att ha dem där för evigt, eftersom det kan vara svårt att få bort dem när de väl etablerat sig.

Läs också: 
Så skapar du en ätbar skog
5 tips på hur du lyckas med din skogsträdgård