Nyttigt och billigt till buffén

Hejsan

Jag skulle vilja ha tips på bra rätter som är nyttiga och inte är så dyra som man kan ha på en buffé när man har fest.

Anna.Hej Anna

Tack för din fråga. Alla bufféer mår bra av att ha lite fräscha och billigare rätter att blanda ut med så jag tror att din fråga kommer att hjälpa många som just nu håller på att planerar inför sommarens fester.

Ett smart knep är att ställa bröd och grönsaker först på buffébordet. Då kommer gästerna att fylla upp tallriken med det först. Välj gärna grönsaksrätter av lite grövre grönsaker så blir det både mer mättande, mer hälsosamt och billigare än om du bara har grönsallad. Vitkålssallad går att variera i oändlighet precis som andra råkostsallader. Du kan också marinera en blandning av bönor som kidneybönor och stora vita bönor i en vinägrett med lite örtkryddor.

Har du tid att baka själv kan du gärna baka ett gott hembakt, fiberrikt bröd med grahamsmjöl eller något annat grovt mjöl i. Annars kan du leta efter fiberrika bröd i butik. Det är alltid fint att servera knäckebröd i rundlar som man bryter i rustika bitar.

Ugnsbakade rotfrukter är gott att ha på buffé. det går att servera kallt med en god vinägrett till. 

Ha gärna några goda röror eller såser till på buffén. Du kan köpa vanlig naturell frukostyoghurt och smaksätta med olika smaker. Till exempel med örter och vitlök, mango chutney, chillisås eller senap och dill. Till brödet kan du smaksätta färskost med lite gräslök och servera istället för bordssmör.

Ska du servera kött kan du gärna välja ett magert kött som kycklingfilé som du lagar i ugnen och sedan låter eftermarinera och svalna i kylskåpet. Du låter helt enkelt kycklingen ligga i en påse eller burk med marinad efter att den tillagats. När du ska servera kycklingen torkar du av den och skär tunna skivor och lägger upp på ett fint fat. 

Lycka till med festligheterna!

/Malin Randeniye, dietist.