Måla vått i vått med akvarell

Vått i vått är en teknik som ofta förekommer inom akvarellmålning. Det innebär att du målar på papper som redan är fuktigt eller rentav blött. Det fuktade pappret gör att färgen flyter ut fint och ger en organisk känsla till målningen.

Måla hela ytor med vått i vått

Eftersom vått i vått är en teknik som sprider ut färgen bra över pappret passar den bra för att måla stora ytor. Det brukar kallas lavering när man arbetar med akvarell. Du kan till exempel skapa en hel ton i pappret innan du börjar måla på med fler lager. Du kan också måla himmel, hav eller andra stora partier i den här tekniken.

pexels-ron-lach-10533136jpg

Stora uttryck

Du kan också måla motiv i vått i vått-tekniken. Då skapas en uttrycksfull, lite impressionistisk stil eftersom färgen inte skapar tydliga konturer utan flyter ut och suddar ut detaljer. Spretiga bladverk blir fint med den här tekniken.

pexels-greta-hoffman-7858990jpg

Detaljer i det våta

Måla först detaljer med pensel och rikligt med rent vatten. Ta sedan rikligt med vatten och färg i penseln och sätt ner penselspetsen på den del av pappret där du målat med vattnet. Nu flyter färgen ut inom det område där du målat med bara vatten. Resultatet blir en vått i vått-effekt med tydligt avgränsade kanter.


Pappret spelar roll

När du målar vått i vått är det viktigt att du har tillgång till ett bra akvarellpapper som tål att hålla mycket vatten. Då kan du leka fritt med mycket färg och vatten utan att pappret går sönder eller luckras upp. I vår shop hittar du de akvarellpapper som vi rekommenderar här på Palemona.com.


Lär dig mer om akvarell

Just nu får du som börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev, e-boken Börja måla akvarell, helt gratis.


Brja mla akvarellpng