Lunchtips för nybörjare

Jag har precis börjat äta lunch. Jag har inte gjort det förut så nu behöver jag tips på bra luncher jag kan äta.

/Ulla



Hej Ulla

Toppen att du kommit igång och äta lunch och att du vill ha tips. Jag tror jag ska kunna hjälpa dig. Nu vet jag ju inte exakt hur din situation ser ut, om du fortfarande jobbar eller om du är hemma när du äter lunch. Jag ska försöka ge råd som passar oavsett var du befinner dig. Eftersom det är till mig du ställer frågan antar jag att du vill ha tips på lite hälsosammare luncher också.

Rester

Mitt första tips är att laga ett mål extra när du lagar middag dagen innan. Lägg undan den positionen innan du sätter dig och äter annars är det risk att den slinker ner till middagen.

Storkok

En del av mina patienter tycker om att laga storkok och frysa in matlådor. Det kräver dock att du planerar in att göra storkok med jämna mellanrum annars är det lätt att falla ur den rutinen.

Matiga mackor

En del tycker om att äta en matig macka till lunchen istället för att laga lunch. Till exempel grovt bröd med sill eller inlagd strömming. Du kan göra äggsmörgås, mackrillsmacka eller ha något annat lite mer matigt pålägg på dina smörgåsar. Ta gärna någon frukt eller lite grönsaksstavar till. Är du en sådan person som lätt äter för många mackor kan du prova att göra smörgåsen vid köksbänken och sedan stoppa undan bröd och andra ingredienser innan du sätter dig och äter. Då brukar man inte lockas av att äta för mycket.

Soppa och macka

Vissa gillar en lite lättare lunch som soppa och smörgås. Du kan köpa färdiga soppor eller laga egna. Även här kan det vara gott att avrunda med en frukt eller lite råa grönsaker.

Färdigrätt med nyckelhål

Det finns färdiga frysrätter som har nyckelhålsmärkning som kan vara ett bra alternativ, speciellt nu när din rutin att äta lunch är så ny. Det brukar alltid dyka upp saker som rubbar våra nya rutiner och då kan det vara bra att ha en snabb lösning redo.


Du kan också titta på våra recept här på Palemona.com och se om du hittar inspiration till något du vill laga.

Vänliga hälsningar
Malin Randeniye, dietist.