Konsten att grädda en våffla

Glutenfria vfflorjpg

Vår matinspiratör Malin Randeniye ger sina bästa tips på hur man lyckas med våfflorna. 

Grundrecept på våfflor hittar du här

När jag växte upp var vi en storfamilj på sju personer och ofta hade vi besök av minst lika många personer till. Vid den här tiden på året var det inte ovanligt att vi spenderade helgerna ute i vårvintersolen och när det sedan var dags för lunch fanns det redan en stor sats våffelsmet färdig i kylen.

Då drog vi fram ett dubbellaggat våfflejärn mitt på bordet med en skarvsladd och gräddade våfflor på löpande band. Jag gör fortfarande så, gräddar våfflorna samtidigt som de serveras då blir de som allra frasigast och godast.

Mitt bästa sätt att veta att våfflorna är färdiga är att hålla utkik efter när de slutar att ånga kraftigt om järnet då är våfflorna färdiga. De svenska tunna våfflorna gjorde en liten turné ut i världen för något år sedan och började dyka upp i amerikanska matmagasin ofta serverade som en sorts våffeltårta uppepå varandra med någon sorts syltfyllning emellan. I min värld är det helt förkastligt att stapla våfflor på det viset.

De blir soggiga på två sekunder och det vill man ju inte. Om du måste förbereda våfflorna en stund före servering så är det bättre att du låter dem vila på ett galler så att de får en chans att ånga av och behålla sin krispighet.

En annan missuppfattning är att det skulle vara svårt att göra våffelsmeten själv och att man måste köpa en färdigmix för det. Det är inte svårt att göra egna våfflor och ofta är det ändå saker som du redan har hemma som ska ner i smeten, så gör den själv är mitt råd.

Jag brukar skilja på riktigt lätta och frasiga våfflor och på lite matigare våfflor med ägg i smeten. Om man bara ska fika våfflorna så är frasvåfflor ett bra alternativ men ganska ofta gör vi våfflor till lunch på helgen med matiga röror och då mättar äggvåfflorna bättre.

När jag gör våfflor själv nu mer brukar jag höfta ihop smeten, det är inte så noga med mängderna utan det är snarare konsistensen som har betydelse. Som en lite tjockare filmjölk brukar jag sikta på och så var det det där med tillbehören.

Våfflan är ju ganska neutral i smaken så den fungerar lika bra med söta som salta tillbehör. Grädde och en klick varm hjortronsylt är ju en klassiker men en matig röra funkar lika bra.