Hur mycket alkohol är lagom?

Hej Malin

Det här kanske är en konstig fråga till dig, men jag undrar hur mycket alkohol som är lagom att dricka. Alltså inte om man har problem med alkohol utan mer för hälsan om du förstår hur jag menar.

Tack på förhand.

Marie



Hej Marie

Jag tror att jag förstår hur du menar. Ofta pratar vi om alkohol utifrån beroendeproblematik, men även om man inte är beroende av alkohol så kan den påverka vår hälsa. Jag tror att det är detta som du undrar över.

Idag talar man inte längre om vad som är en lagom mängd alkohol. På folkhälsomyndigheten säger man att det inte finns någon riskfri gräns för intag av alkohol men att riskerna ökar ju mer alkohol man dricker. Både hur mycket du dricker och hur ofta du dricker kommer att påverka din hälsa. Om vi återgår till alkoholberoende för en kort stund så har vården idag inställningen att om du själv känner att du har svårt att kontrollera ditt intag av alkohol så är det ett problem som bör tas på allvar.

Den cancerforskning som finns idag visar att även ett lågt intag av alkohol ökar risken för cancer. Idag säger man inte längre att rött vin är hälsosamt för hjärtat. De negativa hälsoeffekterna överväger eventuella fördelar som vissa ämnen i vinet skulle ha på hjärtat. Även om du inte har ett kemiskt beroende av alkoholen kan du alltså riskera att få sjukdomar som cancer, högt blodtryck och leversjukdomar. Har du en underliggande sjukdom som diabetes påverkas den också av alkoholintaget. Många mediciner påverkas också av alkohol.

Som om inte allt detta vore nog så är alkohol också väldigt kaloririkt. Nästan lika kaloririkt som fett. Många alkoholhaltiga drycker innehåller också sockerarter som ger kalorier. Du riskerar alltså att gå upp i vikt om du dricker alkohol och för många som redan är överviktiga är det här en av de största hälsoriskerna eftersom övervikten också ökar risken för andra sjukdomar. Du får alltså en dubbelt negativ effekt om du blir överviktig på grund av ett högt alkoholintag.

Så vad kan du göra istället? Känner du att du har svårt att kontrollera ditt intag av alkohol så finns hjälp att få utan att du kommer att bli behandlad som en alkoholist. Ofta är det kommunen man ska vända sig till. Det brukar finnas telefonnummer man kan ringa där man antingen kan vara anonym eller där man kan få personlig hjälp. Det kan också vara bra att läsa på om alkohol på 1177.se

Kan du kontrollera ditt alkoholintag men ändå vill minska intaget kan du börja med att välja dina tillfällen och låta kroppen få vila och återhämta sig där emellan. När du väl dricker är det bra om du dricker med närvaro. Ta till exempel ett eller två glas av en sort du tycker om och njut av dem, men övergå sen till att dricka alkoholfria alternativ.

Många av mina patienter upplever att vardag och helg lätt blandas ihop när de gått i pension. Det är lätt att dricka på vardagar eller på dagtid när man inte har några tider att passa. Även på sommaren kan drickandet öka för många om de umgås mer med andra. För dessa personer är det viktigt att sätta upp en rutin som känns hållbar kring alkoholen.

Ett bra sätt att hålla koll på sitt drickande är att då och då se över hur många enheter du dricker på en vecka. En enhet är ett standardglas för just den drycken, så ett vinglas, snapsglas, en ölburk och liknande. Räkna ihop allt du druckit under en vecka och se om du känner dig nöjd med den siffran.

Ett tips är att välja alkoholfria alternativ som lättöl, alkoholfritt vin, äppelmust eller liknande om du vill dricka något gott utan alkohol utan att göra så stort väsen av det. Det finns mousserande vita viner utan alkohol som är riktigt trevliga och många ölproducenter gör alkoholfri öl av god kvalitet. Det är också gott att göra eget iste gärna med lite färsk mynta och persikor i och servera en varm sommarkväll.