Hur gör man husmanskost mer hälsosam?

Hej

Min sambo tycker bäst om traditionell husmanskost men jag skulle gärna vilja äta nyttigare mat. Har du tips på hur vi ska göra?

Hälsningar LenaHej Lena

Tack för din fråga. Det är inte ovanligt att parterna i en relation tycker om olika saker. Kolla gärna med din sambo. Kanske är det okej att variera mellan husman och hälsosamma rätter.

Klassisk husmanskost är ju av tradition ganska stabbig. Det är mycket fett och kött och inte så mycket grönsaker och fibrer i maten. Det beror på att vi inte har haft så mycket färska grönsaker här uppe i Norden, men också på att de rätter som varit lite lyxigare har överlevt.

Vad man menar med husmanskost varierar en hel del. För vissa är det fortfarande kålpudding och raggmunkar, medan andra tänker på köttfärssås och spagetti eller falukorv och potatismos. Prata med din partner om vilka rätter han eller hon faktiskt föredrar. Då kan det också vara lättare att hitta hälsosamma varianter av just de rätterna.

Rotmos som lagas från grunden är både näringsrikt och fiberrikt, ärtsoppa är också fiberrikt och innehåller bra näringsämnen från ärtorna. Så det finns husmanskost som är helt okej, bara man letar lite.  

Det går att göra husmanskost mer hälsosam genom att anpassa recepten och byta ut ingredienserna mot hälsosammare alternativ. Välj gärna magrare kött och lätta mejeriprodukter och byt ut lite av det vita vetemjölet till fullkornsmjöl som grahamsmjöl eller grovt rågmjöl. Det är väldigt gott i pajdeg till exempel.

Du kan också tillsätta grönsaker i många husmansrätter. Du kan riva ner morötter i köttfärssåsen eller andra färsrätter. Det är också gott att mosa med kokt blomkål eller gröna ärtor i potatismoset.

Du kan också variera tillagningsmetoderna. Mycket av husmanskosten steks men det går lika bra att ugnsbaka pannkaka, rårakor eller pannbiffar. Välj hel fisk istället för panerad. Till exempel kokt torsk med äggsås och kokt potatis istället för fiskpanetter.

Ett annat sätt att göra husmanskosten mer hälsosam är att variera tillbehören. Har du några goda grönsakstillbehör som du kan äta till maten kommer du kunna äta samma mat men på ett mer hälsosamt sätt.

Lycka till

Malin Randeniye, dietist.