Hur blir jag av med sötsuget?
Hej Malin
Jag har en fråga till dig som jag funderat ett tag på nu. Jag blir så fruktansvärt sötsugen ibland att jag inte vet vad jag ska göra. Jag vill inte äta sötsaker hela tiden, men jag har jättesvårt att låta bli. Har du några tips på hur jag kan göra för att jag ska slippa mitt sötsug?
/L
Hej L
Det är inte alls ovanligt att lida av sötsug och jag har träffat många patienter som är besvärade av detta. Dels upplever många själva sötsuget i sig besvärande eftersom det kan vara svårt att tänka på annat. Dels kan många känna skam över att de har svårt att stå emot sötsuget. Jag ska ge dig en del tips på vägen här men det kan vara bra att tänka på att ditt sötsug kan vara symtom på något annat. Om ditt sötsug handlar om att döva känslor eller hänger ihop med svårigheter att kontrollera impulser i övrigt i livet kan det vara klokt att ta en samtalskontakt för att få hjälp med detta den vägen.
Av de patienter jag arbetat med är det många som misstar sötsug för hunger. Det är inte ovanligt att mina patienter hoppat över en eller ett par måltider och mellanmål under dagen och att det sedan märks av som sötsug lite senare. Ibland när vi är överhungriga skickar kroppen ut signaler som sötsug för att den tror att vi behöver fylla på med mycket energi när det egentligen räcker med en smörgås, en frukt eller ett mål mat om det är dags för det. Den första och viktigaste åtgärden för att rätta till ett besvärande sötsug är alltså att se till att du äter regelbundet. De flesta vuxna behöver både frukost, lunch och middag samt ett-tre mellanmål jämnt fördelat under dagen. Nästa gång du är sötsugen kan du därför fundera på när du åt senast för att se om du egentligen är hungrig.
Vissa blir sötsugna direkt efter maten. Då kan det vara så att du blivit lite däst efter att ha ätit en stor måltid och att hjärnan därför känner sig slö och vill ha något mer att äta. Har du inte problem med undervikt kan du prova att äta lite mindre måltider. Vill du kan du lägga till lite frukt efter maten så brukar sötsuget dämpas.
Ytterligare andra blir sötsugna vid bestämda tillfällen. Det kan till exempel vara till kvällen eller när man går i affären och handlar. Dessa situationer är då förknippade med sötsaker för just dig och triggar dig att vilja ha det. I de här situationerna kan man behöva andra strategier än de man haft tidigare för att klara av att stå emot sötsuget. Det kan till exempel vara att ha ett handarbete framför TV:n på kvällen eller att inte handla när man är hungrig och trött. Fundera gärna över om när och var ditt sötsug triggas och se om du kan ändra på något så att dessa situationer blir lättare för dig.
Min erfarenhet är också att sött föder sötsug. Ju mer sött vi äter desto mer sötsugna tenderar vi att bli. Äter du mycket sötsaker eller har mycket dolt socker i maten kan det alltså göra ditt sötsug mer intensivt. De flesta brukar uppleva att sötsuget är som mest besvärande i någon vecka efter att de minskat ner på sockerintaget men därefter brukar sötsuget minska. Kan du tänka dig att stå ut med ditt sötsug en period utan att falla till föga och äta sötsaker så kommer förmodligen sötsuget att lugna ner sig.
Det kan också vara bra att veta att sötsug inte är farligt. Är det egentligen hunger du känner så kan du äta något mer matigt men är det bara sötsug så kan det vara bra att veta om att detta klingar av efter ett tag om du gör något annat. Vi har olika lätt för att koppla bort sötsuget men om du försöker aktivera dig med något annat så försvinner sötsuget tillslut. Även om det kan kännas som om sötsuget bara ökar så kommer det ganska snart att klinga av. För vissa hjälper det att göra något helt annat och för andra hjälper det att föra dagbok över tankarna.
Även om det kan verka som om kroppen behöver hur mycket godis och sött som helst så brukar lite frukt, ett osötat tuggummi eller en smörgås kunna göra susen.
Hoppas att råden hjälper dig L.
Vänliga hälsningar
/Malin Randeniye, dietist.