Hjälp, jag håller på att få diabetes?

Hallå. Jag har varit på kontroll på vårdcentralen och den visar att jag har högt blodsocker. Min läkare säger att jag har ett förstadium till diabetes. Vi har diabetes i släkten men jag skulle helst inte vilja få diabetes. Finns det något som jag kan göra med kosten för att minska risken för att få diabetes?

Anette


Hej Anette

Tack för att du skriver till oss. För tydlighetens skull så kan det vara bra att veta att det vi pratar om här är typ 2 diabetes det som vi förr kallade för åldersdiabetes. För dem som har en typ 1 diabetes kan det vara andra råd som gäller. När du har ett förstadium till diabetes finns det mycket du kan göra själv för att få ett bättre blodsockervärde och minska risken för att det ska utvecklas till diabetes. Eftersom du har en ärftlighet för diabetes och dessutom har det vi kallar för prediabetes kan man säga att du har en ökad känslighet för att få diabetes. Den här känsligheten kommer du ha hela livet så det är extra viktigt för dig att du gör livsstilsförändringar som du kan hålla kvar vid.

Även om det kan vara omtumlande att få ett besked om att man har prediabetes är det för många ett uppvaknande. Jag har träffat många som precis som du blir motiverade att ta hand om sin hälsa bättre efter ett sådant provsvar.

Är du överviktig - försök att gå ner lite i vikt

Har du en övervikt kommer ditt blodsocker bli bättre om du minskar i vikt. För blodsockret blir det stor skillnad även om du bara går ner litegrann i vikt. Varje gram du går ner gör det lättare för kroppen att ta hand om det extra blodsockret. För många är det motiverande att tänka att det gör stor skillnad att gå ner lite än att känna att man måste rasa i vikt.

Ät lagom med kolhydrater

En stor portion av kolhydratrika livsmedel kommer att höja blodsockret mer än en mindre portion. För den som har eller riskerar att få diabetes är 2-3 äggstora potatisar eller 2-2,5 dl pasta, ris eller gryn lagom. Kolhydrater finns både i sockerrika och stärkelserika livsmedel. Det är det näringsämne som blir till blodsocker. Kolhydrater är ett bra bränsle för kroppen. Därför är det bra att inte ta bort dem helt ur kosten. För dig och andra med prediabetes är det däremot viktigt att inte belasta kroppen med onödigt stora portioner kolhydrater eftersom kroppen är långsammare på att ta hand om det blodsockret.

Välj långsamt

Alla kolhydratrika livsmedel höjer inte blodsockret på samma sätt. För dig är det bäst att välja sådant som höjer blodsockret långsamt så att din kropp hinner med och ta hand om det.

Ju mer din mage och tarm behöver jobba med ett livsmedel desto långsammare kommer ditt blodsocker att höjas och ju bättre kommer din kropp att hinna med att ta hand om blodsockret och använda det som bränsle.

Fiberrika kolhydratkällor som grovt bröd, fullkornspasta, råris och hela matgryn går långsammare för kroppen att bearbeta. Hela råvaror som vanlig kokt potatis eller hela äpplen är långsammare än mosade.

Söta drycker som saft och läsk med socker, måltidsdryck, mjölk och juice blir snabbt blodsocker eftersom kroppen lätt kan ta upp det. Därför är det bättre att dricka det bara vid speciella tillfällen och hålla sig till vatten i vardagen. Vill du vara extra noga kan du tänka på att välja light drycker när du ska fira något extra. Tänk också på att alkoholhaltiga drycker påverkar dig dubbelt, dels höjs blodsockret av sockerarterna i drycken och dels påverkar alkoholen din förmåga att ta hand om blodsocker. Du har alltså mycket att vinna på att minska alkoholkonsumtionen om du dricker ofta eller mycket.

Rörelse och träning ger bättre blodsocker

När du rör dig får kroppen lättare att ta hand om det extra blodsockret som finns i blodet. All rörelse är positiv och du behöver inte hårdträna för att se effekt på ditt blodsocker. Se över hur du kan få in mer rörelse i din vardag. När du rör dig minskar du risken för att du ska utveckla diabetes.

Hoppas att de här tipsen hjälper dig Anette. Tänk också på att även om du får diabetes finns det fortfarande mycket man kan göra med livsstilen för att må bra och minska risken för följdsjukdomar. För diabetiker finns också bra mediciner som kan hjälpa en att ha koll på sitt blodsocker. Du kan redan nu höra med din vårdcentral om du kan få komma till en dietist som kan ge dig mer individuella råd. Lycka till och var rädd om dig.

/Malin Randeniye, dietist