Grilla nyttigt?

Hej Malin.

I min familj gillar vi att grilla. Kan du ge tips på nyttig mat att grilla?

/HHej H.

Det är verkligen härligt att grilla, speciellt nu under sommaren. Självklart kan jag ge några tips för hur du kan göra grillningen mer hälsosam. Mitt första tips har att göra med hur man grillar. Hårt grillad mat på gränsen till bränd är inte så hälsosamt eftersom man sett att det kan finnas ett samband med ökad risk för cancer. Så se gärna till att inte få för svedd grillyta på det ni grillar.

Att välja vad man grillar är också viktigt förstås. Magert kött blir ofta torrt på grillen därför brukar de flesta välja fetare styckdelar eller korv när man grillar. Men det finns annat som blir bra på grillen. Fettet i lax och andra feta fiskar är mer hälsosamt för oss. Laxkotletter eller lax med skinnet kvar brukar vara relativt lättgrillat. Man kan ju också grilla fisk i speciella halster, grillkorgar eller på spett. Du kan också låta grönsaker gå med på grillen. Antingen som tillbehör eller som huvudingrediens. En lite rolig sak att grilla är musslor. På sommaren är det bäst att köpa frysta musslor eftersom det inte är säsong. Sen lägger man dem på grillen. När de öppnar sig är de klara och de får en härligt rökig smak.

Apropå tillbehör. Ni kan även anpassa tillbehören till grillningen. Det är svårt att hålla kalorierna på en bra nivå om såser, röror och andra tillbehör innehåller mycket fett. Ett tips är att använda yoghurtbaserade såser som en örtsås eller en tzatsiki. Majonäs eller bearnaise på burk brukar ligga runt 80% fett medan en turkisk yoghurt brukar ligga på 10% och en vanlig frukostyoghurt på 0.5-3% fett. Det är nästan 100 kcal per matsked för majo och bea och bara 9 kalorier per matsked för en yoghurtsås med 3% fett. Ganska stor skillnad med andra ord om du behöver hålla nere på kalorierna. Humus är ett smidigt sätt att få i sig mer baljväxter på ett sätt som passar till grillen.

Många väljer grönsallad när man grillar men både på och vid sidan av grillen kan man välja mer fiberrika grönsaker. En vitkåssallad till exempel. Jag gör min coleslaw med yoghurt istället för majonnäs men man kan ju även dressa med vinägrett.

Många av de klassiska kolhydrater vi äter till grillat går att hitta hälsosammare alternativ till. Bröd till korv och hamburgare finns att köpa med fibrer i. Ibland bakar jag potatisen på grillen istället för att göra potatissallad. Vill man och har lite bråttom kan man förkoka potatisen och sen lägga dem på grillen. Har jag gott om tid så lägger jag potatisen på grillen direkt, det fungerar om det är färskpotatis som inte är allt för stor. Även sötpotatis är gott att ha till grillat. Jag brukar helbaka dem i ungen som en bakad potatis men det tar kortare tid. Vill man variera sig kan man göra en sallad med något gott gryn att servera till grillningen. Smaksätt gärna med en vinägrett.

Ofta är ju glöden som bäst när man grillat klart och då passar det bra att lägga på lite frukt. Bananer med skalet på, halverade persikor, äpplen, fasta päron, meloner eller ananas. Det blir en bra efterrätt.

Hoppas att du fått lite nya idéer till din grillning. Kolla gärna in våra recept här på Palemona.com så hittar mer inspiration.