Dags för rabarbertider

Vårens första primör

Rabarbern är en växt som ursprungligen kom från Ryssland så den är van vid ett kallt och kargt klimat och det är också därför den är så bra att odla här hos oss i Sverige. Rabarbern kom till Sverige på 1700-talet och då åt man den ibland som grönsak men främst användes den som en rabattblomma på stora gårdar eftersom den växte sig stor och kunde täcka skador i husgrunden. Det var först när sockret kom under 1800-talet som den sura rabarbern började uppskattas som livsmedel och idag är ser vi den som ett självklart tillbehör till försommaren.

Oxalsyran ett otyg

Rabarber innehåller en hel del oxalsyra så man ska inte ge dem till barn under 1 år. Idag finns det rabarberplantor att köpa som innehåller mindre oxalsyra. Många av de nya rabarbersorterna är också mer rosa i skalet så att de ska se trevligare ut när man tillagar dem. När man planterar rabarber ska man helst vänta två år med att skörda så att plantan tar sig ordentligt men i övrigt är rabarber en av de mest lättodlade ätliga växter man kan tänka sig och skördarna brukar bli rikliga.

Klassiker eller nya smakkombinationer

Vem älskar inte klassiker som rabarbersaft, kräm och smulpaj med rabarber, men för den som vill variera finns oväntade smakkompisar att kombinera ihop med rabarbern. Hasselnöt och kardemumma passar bra ihop med rabarber eller varför inte ett vällagrat marsalavin tillsammans med rabarbern. Har du rikligt med rabarber kan det även vara smart att koka rabarberchutney på en del av skörden.

rhubarb-1350969_640 1jpg

Recept med Rabarber

Rabarberchutney utan socker

_1230682jpg

Glutenfri rabarberpaj

_1230677jpg