6 tips för dig som vill anlägga en perenn köksträdgård

Är du sugen på att få återkommande växter i din köksträdgård. Här är 6 tips för dig som vill odla perenna växter som går att äta. 
  1. Välj plats med omsorg. När busken, trädet, örten eller grönsaken väl är satt är det inte alltid helt lyckosamt att flytta den. Därför kan det vara bra att välja platsen med omsorg och tänka på hur den är placerad till övriga funktioner i trädgården. Kan man behöva komma fram med maskiner eller fordon där du tänkt att ha dina växter kan det vara bättre att tänka om och välja ett annat ställe.
  2. Odla bara det du gillar. Om du inte gillar rabarber eller avskyr smaken av pepparrot kan du hoppa över dem. Välj dina sorter efter vad du själv tycker om. Då är chansen större att du kommer att njuta av skörden år efter år.
  3. Överge trädgårdslandet. De flesta perenna köksväxter behöver inte odlas på land. Eftersom de växer sig starka från år till år blir de konkurrenskraftiga nog att växa upp lite var som helst vilket gör att du kan vara mer kreativ i designen av din trädgård.
  4. Ta tillvara på din skörd. När du väl får din skörd kan den bli riklig. Om du vet hur du ska ta tillvara på den så kan du också njuta av den en längre tid. Frukt, bär och örter kan frysas in eller torkas.
  5. Glöm inte att kolla vad du redan har i din trädgård. Många prydnadsväxter är ätliga precis som en hel del ogräs.
  6. Vårda dina växter. Perenna köksväxter är visserligen mer lättskötta, men de är inte underhållsfria. Gödsla, beskär och ansa dina växter så håller de sig friska och vackra och ger större skördar.

Läs också 

Så skapar du en perenn köksträdgård

5 smakrika och enkla recept med örter