6 rätter med torrt bröd

pexels-pixabay-461060 1jpg

Här får du sex bra tips om hur du förvandlar dina torra brödkanter till lyxmat.

Panzanella

Recept på panzanella hittar du här

Det sägs att de italienska bröden inte innehåller salt för att de ska torka utan att mögla. På det torra brödet gör man sedan panzanella - den italienska brödsalladen. Man låter gurka, lök och tomat vätska av sig med salt, örter, vinäger och olivolja sen blandar man i brödet och låter det svälla. Det blir otroligt gott.

Ströbröd

Gör ditt eget ströbröd, det blir väldigt gott och är superenkelt. Torrosta några brödkanter i ugnen och mixa till ett skorpmjöl, gör det gärna lite grövre än köpes-ströbröd så är det perfekt att panera fisk i till exempel.

Fattiga riddare

Klassikern är ju att göra en söt fattig riddare med kanel och socker men man kan även göra dem med matiga tillbehör. Knäck ett ägg och blanda med en liten skvätt mjölk, doppa bröden och stek dem gyllene på bägge sidor.

Breadpudding

Breadpudding är en variant på fattiga riddare men där man bakar torra bullar i bitar tillsammans med ägg och mjölk i en form i ugnen. Det blir toppengott som efterrätt med lite glass.

Krutonger

Krutonger går att göra på både grova och ljusa bröd. Överdriv inte mängden stekfett till krutongerna utan gör dem lätt rostade med lite olivolja och flingsalt. Toppa soppor och sallader med dina krutonger.

Tunnbröd / chips

Tunnbröd som blivit över kan man ringla olivolja över och rosta lite snabbt i ugn. Gör en god sås eller röra till och ät dem som chips med dipp.

Så nästa gång du tänker slänga en brödkant tänk nytt och gott!