5 tips för att slippa stressa över pengar

Få koll på din ekonomi utan att det blir tråkigt.

pexels-polina-tankilevitch-5473079 3jpg

1. Skaffa ett matkonto

Kolla igenom dina kontoutdrag och se hur mycket pengar du faktiskt spenderar på mat varje månad. Att matkostnaderna har ökat de senaste åren är ingen hemlighet så dina kostnader för mat har förmodligen ökat. När du vet hur mycket du lagt på matinköp skapar du ett eget konto och för över den summan pengar varje månad. Då vet du hur mycket pengar du har att röra dig med.

2. Minska de tråkiga utgifterna

Kolla igenom alla räkningar och autogiron som bara rullar på. Finns det några du kan avsluta, ändra eller förhandla om. Ibland är det lätt att tro att de fasta kostnaderna måste vara fasta. Är din bil för dyr? Kan du kanske byta mot en billigare, hur är det med dina abonnemang? Ju fler kostnader du kan desto mer pengar får du över till annat kul.

3. Skapa en kapselgarderob

En kapselgarderob innebär att man har ett fåtal plagg framme i sin garderob och resten är nerpackat. Det gör att du får bättre överblick över vad du har och slipper inget-att-ta-på-mig-syndromet som ofta leder till onödiga klädinköp. Vill du veta mer om hur du gör? Läs vårt blogginlägg om kapselgarderob.

4. Köp sånt som håller

Det är inte alltid så att saker som är billiga lätt går sönder och att något som är dyrt håller längre. Lär dig att leta efter saker som är ordentligt gjorta av hållbara materaial. Är kläderna du köper av ett tillräckligt tätvävt material? Många klädmärken använder tunna tyger för att minska på kostnaderna men då går de lätt sönder och du måste köpa nytt. Köksredskap som teflonpannor och plastslevar går ofta sönder på några månader medan gjutjärn och rostfritt håller ett helt liv. Har du inte råd att köpa nytt finns det gott om hållbara köksredskap på loppis.

5. Satsa på stilrent

Att följa trender kan vara dyrt, inte minst när det kommer till inredning. Trender är alltid en extrem pendling från minimalt och avskalat till maximalistiskt och ombonat, från ljust och fräscht till mörkt och murrigt. Försök istället att inreda på ett sätt som du själv tycker om och som håller stilen över tid. Tidlös inredning ger också ett lugnare intryck.