5 smakrika och enkla recept med örter

Fuskig bea

20210525_165903 1jpg
Det här är en lite fräschare och mycket enklare variant av bearnaise. 

1 tsk vinäger
1 msk hackad färsk dragon
1 msk majonnäs
1 dl naturell yoghurt 
salt 
 
Värm vinägern kort i mikron. Hacka dragonen och häll över vinägern och låt stå en liten stund. Blanda ut majonnäsen i lite av yoghurten. Tillsätt resten av yoghurten. Tillsätt dragonen och några droppar av vinägern. Smaka av med salt. 

Örtsallad

_1240721 1jpg
Gör en enkel örtsallad med persilja och grönmynta, lite pressad citron, olivolja, valnötter, svartpeppar och flingsalt.

Salvia chips

20210710_114008 1jpg

Det här är inte ett hälsosamt alternativ till chips. Det är däremot ett gott snacks eller att strö på en matig sallad för lite crunch. Det fungerar med alla typer av salvia. Storbladig salvia som ger fina stora chips i samma storlek som potatischips.

Salviablad i valfri mängd

Rapsolja ca 1 msk per omgång

Flingsalt

Stek/fritera ca 5 salviablad i oljan ett par minuter på medelstark värme i en stekpanna. Lägg över på torrt papper och upprepa tills all salvia är stekt. Du behöver inte ha så mycket olja åt gången och inte heller en superhet panna. Strö över lite flingsalt.

Veganskt ört- och vitlöks-"smör"

20210709_164124jpg

Inte heller detta recept är någon hälsokost men vid utvalda tillfällen kan det passa att servera ett gott örtsmör istället för en sås. Supergott till grillade grönsaker eller färskpotatis.

25 g  margarin

1 msk finhackade blandade örter till exempel, oregano, basilika, salvia, dragon, persilja eller liknande

1 hackad klyfta färsk vitlök

Salt och peppar

Blanda alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Smaken ska vara ganska kraftig för att ge smak åt den övriga maten.

Örtsalt av libbsticka

20210707_103713jpg

Det här saltet får en härligt grön färg som mattas något med tiden. Smaken påminner om örtsalt eller sellerisalt. Det är perfekt i vegetariska rätter där du vill ha lite mer "kropp" i rätten eftersom saltet bidrar med en fyllighet och lyfter andra smaker.

2 dl salt

5 stjälkar libbsticka

Mixa salt och libbsticka i en matberedare med knivsats, till en slät massa

Bred ut massan på ett bakplåtspapper och låt torka helt i rumstemperatur ca ett dygn. Rör gärna om lite då och då så det torkar lättare.

Förvara i tät glasburk