Ägg på menyn

_1170813 1jpg

Deviled eggs

Vill man förbereda de här äggen kan man göra äggulekrämen och plasta in den och äggvitorna var för sig och förvara i kylskåpet och sedan montera allt precis innan servering. Annars är det risk att äggkrämen torkar lite.
4 ägg
2 msk crème fraiche
½ tsk dijonsenap
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar

Hårdkoka och skala äggen. Dela dem på mitten och gröp ut gulan. Blanda gulorna tillsammans med crème fraiche, senap salt och cayennepeppar till en slät kräm. Smaka av och klicka äggulekrämen i ägghalvorna och strö över lite cayennepeppar.

Omelettrulle med spenat och skinka

100 g spenat
4 ägg
½ tsk salt
Smör att steka i

3-4 skivor skinka
1-2 tsk senap
1 msk crème fraiche

Mixa spenat och ägg och salta blandningen. Värm smör i en stekpanna på låg värme. Häll i omelettsmeten och sätt på ett lock på stekpannan. Låt omeletten stekas långsamt tills den stannat på ytan. Lossa omeletten från stekpannan med en stekspade och vänd den med hjälp av en tallrik och stek den ytterligare någon minut på andra sidan. Flytta över omeletten till en tallrik och låt den svalna helt.
Lägg skinkskivorna på omeletten och bre på crème fraiche och senap. Rulla försiktigt ihop allt till en rulle. Klä in rullen i plastfolie och spänn åt rullen genom att tvinna ihop ändarna på plastfolien som en karamell. Låt rullen ligga i kylskåpet i minst 15 minuter. Skär rullen i skivor och servera till påskbuffén.

Cocotteägg (euf en cocotte)

4 ägg
2 msk crème fraiche
Några kvistar dill
¼ tsk salt
1 knivsudd nymald svartpeppar
Smör till formen

Värm ugnen till 175 °C.
Smörj 4 st. cocotteformar och klicka ½ msk crème fraiche i varje form, lägg i en nypa grovhackad dill i formarna och knäck i varsitt ägg och salta. Sätt cocotterna på en ugnsplåt och baka dem i ugnen i ca 15-20 minuter tills vitan stannat. Peppra varje cocotte när de fortfarande är varma. Låt dem svalna något men servera dem varma.