Nyttiga alternativ till glass

Hallå Malin

Nu när det är sommar så har jag mina barnbarn hos mig i ett par veckor. Det är varmt och de vill gärna ha glass varje dag. Jag tycker själv att det kan vara gott med glass någon gång då och då, men jag tycker inte att man ska äta glass flera dagar i veckan. Har du tips på vad vi kan äta i stället?

/Berit


Hej Berit

Vad härligt att du har dina barnbarn hos dig under sommaren. Jättebra också att du reflekterar över att glass inte är ofta-mat. Visst kan man som du säger äta glass vid festligare tillfällen men glass är sällan-mat och inte något man ska äta flera gånger i veckan. Inte ens på sommaren.

En sak som du kan tänka på när du har dina barnbarn hos dig är att försöka sätta en rutin för vilka tider ni äter. Går barnen i skola eller förskola på vardagarna har de förmodligen redan en rutin för när de äter både lunch och mellanmål. Precis som för vuxna mår barn bra av att äta tre huvudmål, alltså frukost, lunch och middag och två till tre mellanmål däremellan. Håller du och dina barnbarn de här tiderna kommer tjat på sötsaker att minska eftersom barnen kommer att vara mätta och nöjda. Det kommer också vara lättare för dig att låta barnen vänta om de är sugna mellan måltiderna.

Det bra att se till att barnen först ätit mat eller mellanmål om ni ska äta något sött. Då finns inte lika mycket utrymme i magen och de äter sig inte mätta på sötsaker. Ni kan till exempel ta glassen till efterrätt. 

Tänk också på att mängden glass spelar roll och även små glassar kan ge mycket kalorier till ett litet barn och konkurrera med mer näringsrik mat. Barn med övervikt har också mindre marginaler än normalviktiga barn orättvist nog.

Ett mellanmål behöver inte vara så avancerat. Det kan vara en smörgås, en frukt eller en skål med fil och müsli. Vill du servera något kallt och lite glassliknande kan du till exempel servera Halvtinade frysta frukter som mangobitar, vindruvor eller melonbitar. Det tycker de flesta barn om att sitta och plocka med. Du kan också mixa frysta frukter eller bär tillsammans med lite mjölk, yoghurt eller mjölkdryck till en kall smoothies. Tänk bara på att frysta hallon man köper i butik måste kokas innan de äts. annars kan de orsaka magsjuka och det vill ju ingen ha mitt i sommaren.

Nice Ceam är ett annat alternativ till glass. Frys in bananslantar och mixa i matberedaren med valfri smaksättning, till exempel kakao, till en slät glasskärm som äts direkt. Det finns också glassformar som man kan fylla med yoghurt och frukter och frysa till glassar. De kommer att bli ganska syrliga och lite isiga men som mellanmål en varm sommar duger det gott.

Ha en fin sommar 
/Malin Randeniye, dietist