Kom med ut och blomstervandra

20230607_184937jpg


Så här i maj är det perfekt för att ta en härligt promenad bland skogens flora. Palemona följde med Friluftsfrämjandet ut på en blomstervandring. Det är ett blandat gäng män och kvinnor som samlas en kylig kväll i maj på parkeringen. Snabbt och smidigt dela vi upp oss i bilarna. Alla utom en av deltagarna. Det är en herre som redan har börjat cykla ut till platsen där vi ska vara. Det visar sig snart att cyklisten är äldst i gänget med sina 87 år. “Jag cyklar ett par mil om dagen”, säger han när vi kommit ikapp honom vid blomsterängen. Det är ingen tvekan om att det är ett hurtigt gäng vi fått följa med ut. Här har vi läkaren och jobbonären “Eva” som idag har bytt läkarrocken mot gummistövlarna. Två vänninor med jackor i pigga färger sätter av längs spången och börjar vant leta efter dagens doldisar. De skygga orkideerna som ska växa här. Ett av paren som är med berättar om en liknande vandring de gjort kring Höga Kusten där floran var en helt annan.

20230607_191310jpg

Förbered dig innan

Vi märker att vi som grupp kompetterar varandra bra. Några verkar ha en falkblick och upptäcker minsta lilla knopp medan andra kan berätta om vad blommorna kallats i folkmun. Spontana historier om en mormor som alltid hade en viss sorts blomster i en liten vas på bordet. Det nynnas på en och annan visa om de blommor vi går förbi. Innan vi vandrar iväg har vår ledare berättat vad vi kan förvänta oss att hitta på vår vandring vilket gör jakten så mycket mer spännande.

Ska du själv gå en blomstervandring kan det vara väl värt att förbereda sig och läsa på om de arter som finns i den biotop där just du vandrar. Blomsterskådning är på så sätt inte så annorlunda jämfört med fågelskådning. Ju mer du vet desto mer får du ut av din vandring. Fördelen med blommorna är att man inte behöver gå upp i ottan.

Fältflora och Appar

Vi märker att blommor vi väl känner igen har vi glömt namnet på eller så tror vi olika. Det bläddras flitigt i fältfloran för att se vad som är rätt. Det är också något charmigt över att ha en liten (eller stor) fältflora att bläddra i.

Ibland går vi bet bland sidorna i boken och då plockar några fram blomsterappar. Vi har lite olika appar allihop och de kompletterar varandra bra. I den egna telefonen laddas PlantNet ner. I de kan man fota av blommor och få förslag på vilken blomma det kan röra sig om med bilder att jämföra. Det fungerar förvånansvärt bra.

Ta mycket bilder

Mobilens kamera används även flitigt till att fotografera med. Den roliga flugblomstern, en orkide där blomman ser ut som en fluga för att locka till sig pollinerare är ett populärt objekt att fotografera. Men även de “köttätande” Storsileshår fascinerar oss.

20230607_183232jpg


Skissboken och ett resekit med akvarellfärger

Det finns ett bord med bänkar en bit in i hagen med utsikt över sjön och en grupp nyfikna kor. En perfekt plats för lite mellanmål. Här hade man också kunnat plocka fram skissblocket och resekittet med akvarellfärger, för att snabbt skissa de intryck som vi fångat under blomstervandringen. 

I naturreservaten finns ovanliga arter

Eftersom vi går en organiserad vadring har vi turen att ha en expert med oss som vet var man kan hitta de ovanliga blommorna. Går du själv är naturreservaten alltid en bra plats för att hitta ovanliga och vackra blommor.

20230607_191532jpg

Nöjda efter en trevlig kväll

I takt med att det börjar skymma hittas vi av myggen. Men det gör oss inte så mycket för nu bär det hem igen med mobilen fylld av bilder och bröstet fyllt av nyfikenhet på fler blomstervandringar.