Bästa sättet att koka färskpotatis

Bästa sättet att koka en färskpotatis är att koka den i välsaltat vatten tillsammans med några dillstjälkar. När potatisen är färdig häller man av vattnet och låter den ånga av med en handduk eller lite hushållspapper mellan locket och kastrullen. Då håller den sig varm men blir torr och fin. 

Färskpotatisen är lite av folkets primör. Relativt prisvärd och för många av oss fylld av nostalgi. Färskpotatisen får ofta rama in hela sommaren, från midsommarens sill med gräddfil och gräslök till potatissallader till grillen. 

Färskpotatis eller nypotatis som det också kan heta är ingen egen potatissort utan bara den första skörden av potatis. Den färska potatisen skiljer sig en del från den vanliga vinterpotatisen. Färskpotatisen har bland annat tunnare skal och i början av sommaren kan man äta skalet om det skrubbats rent först. Den färska potatisen har också betydligt kortare koktid eftersom den är spädare. Man kan inte göra klassiska potatisrätter som potatismos eller gratäng av färskpotatisen eftersom dess stärkelse beter sig på ett annat sätt än vinterpotatisen.

Färskpotatis har också kortare hållbarhet. För att få färskpotatisen att hålla längre bör den förvaras torrt eftersom fuktighet lätt gör att sen möglar. Försök också att leta efter färskpotatis med lite högre kvalitet, potatisar som är snabbt uppdrivna både håller kortare och smakar sämre. Man ska också undvika potatis som blivit grön eftersom det innebär att potatisen bildat ämnet solanin som är kopplat till ökad risk för cancer. Är potatisen grön ska man slänga bort den.

pexels-polina-tankilevitch-4110462 1jpg